Wat is slapeloosheid?
Hoe herken ik slapeloosheid?
Heb ik last van chronische of acute slapeloosheid?

Slapeloosheid is ook te benoemen als insomnia. Bijna de helft van de wereldbevolking heeft er wel eens last van. Bij slapeloosheid heeft iemand moeite met in slaap vallen, doorslapen en uitgerust wakker worden.
Dit wordt meestal veroorzaakt door trauma of stress.

Chronisch of acute slapeloosheid

Eén van de oorzaken van chronische slapeloosheid is langdurige stress. Onder de wereldbevolking is deze vorm het meest voorkomend. Deze vorm heeft ernstige gevolgen op het dagelijks functioneren.
Lees in het artikel Hele nacht niet geslapen alles over de oorzaken en gevolgen.

Acute slapeloosheid is vaak tijdelijk en is ontstaan door een traumatische ervaring. Zoals het verliezen van een dierbare, baan, een echtscheiding en zorgen over kinderen of partner.

Een goede nachtrust is belangrijk voor het herstel, zowel lichamelijk als geestelijk. Heb jij langdurig last van slapeloosheid of duurt jouw acute slapeloosheid wel erg lang? Dan is het belangrijk dat je dit serieus neemt en hulp zoekt. Lees hier over mijn life-saver!

Hoe herken ik slapeloosheid?

Slapeloosheid is niet moeilijk te herkennen. Je voldoet al snel aan het profiel wanneer je aan een aantal symptomen voldoet.
Weinig uren slaap in een nacht betekent niet perse dat je last heb van slapeloosheid. Ieder mens is anders en daardoor is de slaapbehoefte ook verschillend. Sommige mensen kunnen met 5 uur slaap prima functioneren, hoewel anderen aan 7 uur slaap niet genoeg hebben.

Wanneer je structureel minder dan 5 uur per nacht slaapt en klachten als moeilijk inslapen, doorslapen en te vroeg wakker worden ervaart. Kan je spreken van slapeloosheid. Ervaar je deze klachten al voor een lange periode dan is het waarschijnlijk dat jouw slaapproblemen diep geworteld zijn. En is het verstandig hulp te zoeken.

Symptonen

Soorten slapeloosheid

idiopathische slapeloosheid

Er zijn geen echte fysieke of psychische klachten, maar er is wel sprake van slapeloosheid. De arts maakt deze diagnose als er geen andere oorzaken zijn.

Psychofysiologische slapeloosheid

Onbewust raken mensen met psychofysiologische slapeloosheid in een negatieve spiraal. Hoe harder zij werken om beter te slapen des te slechter de uitkomst. Angst voor slapen is bekent symptoom in deze groep.
Ook zal deze groep vaak wakker liggen door: piekeren, zorgen en of stress.

Slaaphygiëne

Slapeloosheid door slechte slaapgewoontes en slaapritueel. In het artikel … lees je hier meer over.

Jetlag

Je biologische klok raakt in de war doordat je reist van west naar oost door verschillende tijdzones. Je krijgt een achterstand in het aantal uren slaap doordat je niet kan slapen of dat je slaapt terwijl het niet overeenkomt met de tijdzone waartoe je vliegt. Een jetlag verdwijnt na een aantal dagen vanzelf.

Neurologische ziektes

Parkinson, epilepsie of ziekte van Alzheimer kunnen oorzaken zijn van slapeloosheid.

Medicijnen en drugs

Er zijn heel veel medicijnen op de markt die als bijwerking hebben je slaap te verstoren. Lees daarom ook altijd goed de bijsluiter. Drugs en roken kunnen ook de slaap verstoren.

Psychiatrische ziektes

Depressie en slapeloosheid staan met elkaar in verband. Hoe precies heeft onderzoek nog niet kunnen vinden. Praktijk laat zien dat mensen met depressies vaak kampen met slaapproblemen.

Manische periodes, paniekaanvallen en posttraumatische stress kunnen ook slaapproblemen als gevolg hebben.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het met één van de deelknoppen hieronder!
En help ook zo anderen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.