Onrustig slapen, piekeren, draaien, woelen en veel dromen. Allemaal symptomen van een onrustige slaper. Het gevolg hiervan is dat je vermoeid en niet uitgerust wakker wordt. Heel frustrerend als je juist die uren zo hard nodig hebt! Wat kun je doen tegen onrustig slapen? Eigenlijk is het best logisch. Wat heb je nodig? Een beetje gezond verstand, inzet en dit blog natuurlijk!

Er zijn veel verschillende oorzaken waardoor je onrustig kan slapen. In dit artikel vertel ik de meest voorkomende oorzaken en de oplossing die hierbij hoort.

Onrustig slapen, meest voorkomende oorzaken

Een oorzaak die het meest voorkomt bij onrustig slapen is aangeleerd gedrag. Dan moet je denken aan stress en zorgen. Eenmaal in bed is er tijd om hierover te piekeren en deze gedachtes laten we niet makkelijk los.
Verder kan ook jouw slaapritueel voor een onrustige nacht zorgen. Dit gedrag is misschien nog wel het makkelijkst op te lossen, maar dan moet je wel weten wat hier niet goed aan is.
Ook mogelijke oorzaken van onrustig slapen kunnen externe factoren zijn. Zoals een snurkende partner of een tikkende klok. Die behandel ik verder niet in dit artikel. Ik zou zeggen gooi die klok de kamer uit en rol je partner om.

onrustig slapen

via GIPHY

6 oorzaken waardoor je onrustig slaapt

1. Onrustig slapen door stress

Onrustig slapen door stress komt door een onbewuste spanning in je lichaam. Het is waarschijnlijk de nummer 1 veroorzaker van onrustig slapen. Vermijd stress voor een betere nachtrust. Maar hoe vermijd je stress? Een snelle en handige methode is het maken van een to do lijst. Probeer in de lijst ook gelijk antwoord te geven op de punten die je opschrijft. Heb je hier geen antwoord op? Dat is niet erg, nu hoef je daar vannacht ook niet over te piekeren.
Een to do lijst kan natuurlijk onvoldoende zijn om jouw stress aan te pakken. In het blog ”Vroeg wakker door stress” vertel ik je exact hoe je jouw slaapproblemen kunt aanpakken.

2. Onrustig slapen door een verkeerd slaapritme

Wanneer je vaak op onregelmatige tijden naar bed gaat kun je onrustig slapen. De biologische klok van je lichaam is uit balans. Het lichaam weet niet wanneer het moe moet worden. Zo kun je moe zijn terwijl je dag nog lang niet voorbij is en de dag erop wakker in bed liggen. Mensen die werken in ploegendiensten of op onregelmatige tijden hebben hier vaak last van. Maar ook een druk weekend die sterk afwijkt van je slaaptijden doordeweeks kunnen ervoor zorgen dat je onrustig slaapt.

3. Onrustig slapen door prikkels van de slaapkamer

Het is mogelijk dat jouw slaapkamer geen aangename plek is om te slapen. Helemaal wanneer je moeite hebt met in slaap komen is het juist zo belangrijk dat jouw slaapkamer rust en ontspanning biedt. Er zijn verschillende punten waar je rekening mee moet houden.

  1. De slaapkamer temperatuur mag niet te hoog zijn. Door een te hoge temperatuur kan het lichaam niet genoeg afkoelen om in slaap te vallen.
  2. Uw bed moet comfortabel en goed geventileerd zijn. Beddengoed van katoen of zijde is over het algemeen het meest comfortabel. Ook moet het matras de juist mate van ondersteuning geven. Voldoet jouw matras niet meer of is deze ouder dan 10 jaar en aan vervanging toe? Lees dan hier alles wat je moet weten voor het kopen van een nieuw bed.

Dit zijn 2 belangrijke punten om jouw slaapkamer een stukje aangenamer te maken. Benieuwd naar alle tips die je moet weten om jouw slaapkamer zo aangenaam mogelijk te maken? Deze vindt je in het artikel ”slaapkamer tips”!

onrustig slapen

4. Onrustig slapen door stoppen met roken

De helft van de stoppende rokers ondervinden slaapproblemen. Je lichaam is uit balans. Je hebt last van zweet- en angstaanvallen die niet bijdragen aan rustige nacht. Het slaaptekort bemoeilijkt het stoppen met roken en er bestaat een grote kans dat je verslaafd raakt aan iets anders. Bijvoorbeeld koffie, slaappillen of alcohol. Het slaaptekort, de zweet en angstaanvallen zijn maar van korte duur. Heb je moeite met stoppen met roken? Dan kan je altijd je huisarts raadplegen. Er zijn nicotinepillen die helpen bij het stoppen.

5. Onrustig slapen door alcohol

Alcohol wordt al jarenlang gebruikt om makkelijker in slaap te vallen en dat klopt ook je valt er sneller van in slaap. Echter alcohol zorgt ervoor dat je in het 2e deel van je slaap veel onrustiger slaapt. Terwijl het 2e deel van je slaap juist zo belangrijk is om uitgerust wakker te worden. Het 1e deel van je slaap wordt ook beschadigd door alcohol. Slapen kost jou dan meer energie. Lees hier exact wat de effecten van alcohol zijn op je slaap en hoe je hier iets aan kunt doen?

onrustig slapen

6. Onrustig slapen door een verkeerd slaapritueel

Je lichaam is moe, maar alsnog kun je niet slapen. Dit komt vaak voor bij mensen met slaapproblemen. Het is echt ontzettend belangrijk dat je jouw lichaam de kans geeft moe te worden. Als je dit pas doet als je al in bed ligt, ben je te laat. Het slaapritueel van de meeste mensen is ongunstig voor jouw slaap. Maar wat doe je fout?

Vaak weet je niet eens dat je een verkeerd slaapritueel hebt. Dit is er in de jaren in geslopen en het is niet makkelijk om dit zomaar te veranderen. Een slaapchecklist zorgt ervoor dat je weet waar je op moet letten en dat je jezelf hier ook aan houdt. Ik heb gebruik gemaakt van de slaapchecklist van slaapwijzer. Deze slaapchecklist heeft mij waanzinnig goed geholpen. Zeker de moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.