Moe na een avond met alcohol? Hoe komt dat?
Lees hier alles over de positieve en negatieve effecten van alcohol op je slaap

moe na alcoholKom je niet in slaap zonder een glaasje rode wijn, biertje of iets sterkers?
Ben je nog steeds moe na een avond met alcohol?

Alcohol wordt decennia lang al gebruikt als middel om tot rust te komen en je hoofd een stukje ontspanning geven. Maar wat doet alcohol met je slaap?

Effecten van alcohol op je slaap

Mensen met slapeloosheid zijn vaak geneigd te grijpen naar de fles. En dat is zeker te verklaren. Het slaapmutsje zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.  Het klinkt positief, maar er zit een vervelend staartje aan. Je slaapt in de eerste helft van je slaap dieper maar in de tweede helft juist slechter.

´´Spieren die overdag actief zijn geweest kunnen ontspannen tijdens slaap´´

Wat is slaap? In een artikel van het slaapcentrum wordt zeer duidelijk uitgelegd waar je lichaam en geest mee bezig zijn tijdens het slapen.

Moe na alcohol?

In de tweede helft van je slaap herstelt je lichaam. Je weerstand wordt weer aan gesterkt en je spieren herstellen zich.
De tweede fase van je slaap is dus zeer belangrijk of jij uitgerust wakker wordt of niet.

´´Lichaam en geest herstellen van de dag´´

Alcohol en snurken

In diepe slaap is de kans groter op slaapproblemen zoals snurken of slaapwandelen. Omdat alcohol ervoor zorgt dat je in de eerste fase dieper slaapt is de kans op snurken of slaapwandelen dus groter.

Alcohol en depressie

Mensen met een depressie hebben vaak veel droomslaap aan het begin van hun slaap. De functie van de droomslaap is om de ervaringen van de vorige dag te verwerken. Eén van de oorzaken waarom mensen met een depressie lang in hun droomslaap liggen is stress.

slapen en alcohol

Zoals eerder gezegd zorgt alcohol ervoor dat je dieper slaapt in de eerste fase van je slaap. Dit gecombineerd met veel droomslaap zorgt ervoor dat je aan het begin je van slaap veel te verwerken hebt. Dit kost jou meer energie dan dat je vanuit je slaap ervoor terug krijgt. Alcohol vermindert de hoeveelheid droomslaap. Dit een rede waarom mensen met een depressies naar een fles grijpen.

Alcohol en slapen een goede combi?

Het gebruik voor alcohol lijkt een positief effect te hebben op je slaap. Maar niks is minder waar. Dit wordt gedacht omdat je er makkelijker door in slaap valt. Alcohol heeft een negatief effect op je slaap. Je rust in feite minder uit tijdens je slaap.

In de eerste fase van je slaap kost het slapen juist meer energie. Vervolgens door vermindering van diepe slaap in de tweede fase herstelt je lichaam en geest slechter. Met als resultaat slechter slapen en niet uitgerust wakker worden.

Alcoholgebruik minderen of stoppen? Probeer deze gratis online cursus.

Verlang je naar een goede nacht slaap? Dit kan wel een de oplossing voor je zijn!
Duizenden mensen zijn je voor gegaan!


moe na alcohol

JA! IK WIL BETER SLAPEN

Vond je deze blog zinvol?
Deel mijn blog! (met één van de deelknoppen hieronder en help zo ook anderen)

Heb jij slaapproblemen en wil je graag beter slapen?

Laat mij je helpen met de beste weg naar beter slapen

Vul hier je naam en email adres in.

Aanmelden is geheel gratis en je kunt

je op ieder moment afmelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.